Benvinguts Bienvenidos
 
   
  Imatge: Cava Arquejada - P.N. Serra de Mariola
Autor: Benjamín Albiach
 
 
Activitats
 
Des de gener de 2008, data en què va ser inscrita en el Registre de Fundacions de la Generalitat, la Fundació ha desenvolupat una intensa activitat en compliment dels objectius estatutaris, que pot resumir-se en la següent relació d’iniciatives i projectes de carácter mediambiental efectuats en aquestos anys:
  
CENTRE D’ENERGIES RENOVABLES DE CASTELLÓ.
La Fundació ha col·laborat aportant una subvenció perquè es faça realitat una iniciativa de la Diputació Provincial de Castelló, que perseguix promoure i fomentar l’ús de les energies renovables, impartint cursos de sensibilització i divulgació sobre estes energies dirigides a tos els ciutadans.
  
PROJECTE D’IDENTIFICACIÓ I CARTOGRAFIA D’AFLORAMENTS COSTANERS D’AIGUA DOLÇA EN LA COSTA DE LA COMUNITAT VALENCIANA.
S’ha realitzat per mitjà de contracte amb l’INTA (Institut Nacional de Tècnica Aeroespacial) organisme autognom adscrit al Ministeri de Defensa, havent-se comptat a més amb la col·laboració de l’Institut Cartogràfic de la Comunitat Valenciana. La iniciativa la va presentar a la Comissió Permanent de la Fundació el patró Aquagest. El treball ha consistit bàsicament en la realització de vols fotogramètrics al llarg de la costa de la Comunitat Valencina, a fi de identificar i cartografiar les descàrregues subterrànies d'aigua dolça en el mar. L'estudi determina, si eixes eixides dels aqüífers terrestres al mar, són de caràcter difús o al contrari es produïxen en punts concrets de la costa. En este últim cas, es procedirà després a determinar el volum total drenat pel sistema d'aqüífers i a l'estudi de la seua possible explotació com a font d'aigua per a abastiment. Per aquesta segona fase (determinació de volums i estudi d'aprofitament; Aquagest Levante, Aquaplan i altres empreses, han presentat de manera conjunta una proposta de projecte davant de la UPM (Unió per al Mediterrani). La Fundació, des del primer moment, va entendre que el dèficit hídric que patim en determinades zones de la Comunitat no sols limita l'abastiment i el desenvolupament econòmic, sinó que a més suposa un greu problema mediambiental, per la qual cosa es fa necessari investigar les possibles aportacions d'este preuat element.
  
EDICIÓ DEL LLIBRE "FLORA VALENTINA.
Es tracta d'una iniciativa de caràcter científic, realitzada mitjançant Conveni amb la Universitat, i coordinat entre les Universitats de València i Alacant, i la Conselleria de Infraestructures, Territori i Medi Ambient. La Fundació de la Comunitat Valenciana per al Medi Ambient al finançar esta publicació pionera sobre les més de 3.000 espècies de plantes silvestres de la Comunitat Valenciana, està complint amb l'objectiu de difusió dels nostres recursos i valors mediambientals. L'obra estarà composta en principi per cinc volums, dels quals estan acabats els Vol. I i II; i pretén cobrir una creixent demanda de coneixement de l'entorn natural, permetent identificar les plantes de la Comunitat Valenciana, una de les més biodiverses i riques en espècies exclusives (endemismes) de tota la Unió Europea. La seua venda es realitza a través de la llibreria de la Generalitat LLIG.
  
EXECUCIÓ DEL CONVENI AMB 'LA CAIXA' PER A INVERSIONS EN ELS PARCS NATURALS DE LA COMUNITAT VALENCIANA.
En virtut del Conveni firmat amb 'la Caixa' al desembre de 2009; la Fundació de la Comunitat Valenciana per al Medi Ambient assumix en 2010 l'execució de les actuacions previstes en el 'Programa Integrat de Conservació i Gestió dels Espais Naturals Protegits', realitzat per la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge. L'execució es fa seguint les instruccions i planificació establida per la COMISSIÓ DE SEGUIMENT, en la que estan representats Conselleria, Fundació i 'la Caixa'. Els fons són íntegrament aportats per 'la Caixa', i les actuacions són adjudicades a l'empresa pública VAERSA, amb l'autorització prèvia del Patronat de la Fundació i del Protectorat de Fundacions de la Generalitat. Les actuacions previstes es resumixen de la manera següent:
1. ELIMINACIÓ D'AL·LÒCTONES EN EL PARC NATURAL DE LA SERRA CALDERONA.
L'objectiu és, frenar l'avanç i eliminació manual de cactus de la subfamília opuntioideae, que en aquests moments està colonitzant de forma explosiva el Parc Natural, impedint la instal·lació de colonitzadors naturals. Els treballs requerixen gran quantitat de mà d'obra no especialitzada, emprant-se persones de col·lectius amb risc d'exclusió social, com és el cas de reclusos o expresidiaris, inclosos en els programes socials de 'la Caixa'.
2. DISSENY, CREACIÓ I EDICIÓ DE LES GUIES DE BONES PRÀCTIQUES EN ELS PARCS NATURALS.
Consistix a dissenyar un manual de bones pràctiques per a cada un dels vint-i-dos espais protegits, amb explicació de la normativa i recomanacions per al visitant de l'espai protegit per al bon ús del medi natural. El manual s'imprimirà i difondrà a través dels Centres d'Interpretació i punts d'informació col·laboradors. La impressió dels fullets es realitza a través de l'empresa IVADIS (Institut Valencià d'Atenció a Discapacitats i Acció Social).
3. DISSENY, CREACIÓ I EDICIÓ DE LES GUIES INFORMATIVES DE PLANTES AL·LÒCTONES EN EL PARC NATURAL DE SERRA CALDERONA.
Es tracta d'elaborar un manual de bones pràctiques, aplicat a la problemàtica específica de la invasió d'al·lòctones en Serra Calderona.
4. ACTUACIONS D'ADEQUACIÓ I MILLORA A L'ACCESSIBILITAT EN DIVERSOS PARCS NATURALS DE LA COMUNITAT VALENCIANA. FASE II.
El projecte té com a objectiu principal, millorar l'accessibilitat al medi físic, per mitjà de la creació i arreglament d'itineraris i àrees de descans; facilitant l'ús i gaudi a tots els visitants, i en especial a les persones amb mobilitat reduïda. Els parcs afectats pel projecte són: Hoces del Cabriel, Serra d'Espadà, Penyagolosa, Marjal Pego-Oliva i Serra d'Irta.
5. ACTUACIONS EN EL PARC NATURAL CHERA-SOT DE CHERA.
Es perseguix l'adequació a l'ús públic del parc natural, per mitjà de la protecció dels valors naturals; actuant sobre la vegetació (tractaments selvícoles), millorant l'entorn i creant passos sobre el riu Sot, amb adequació de les sendes, permetran el gaudi del parc. Aquells treballs que no requerixen especialització es realitzen per persones de col·lectius amb risc d'exclusió social.
6. REPOBLACIONS EN DIVERSOS PARCS NATURALS.
Consistix en la plantació d'espècies autòctones arbòries i arbustives, augmentant la biodiversitat de l'ecosistema, reduint les pèrdues de sòl i contribuint a la fixació del carboni. Les actuacions es realitzaran en els parcs naturals: Serra Calderona, Serra d'Espadà, Hoces del Cabriel, Font Roja, Serra de Mariola, l'Albufera i Serra d’Irta. Els beneficis que aporten estes actuacions són múltiples, i van des de la disminució de l'erosió i recarrega d'aqüífers fins a la recuperació paisatgística i de l'activitat biològica; a més de l'increment d'ocupació durant l'execució dels treballs, en els que s'han empleat persones amb risc d'exclusió social i parats de llarga duració.
7. INSTAL·LACIÓ SOLAR FOTOVOLTAICA EN EL CENTRE D'INTERPRETACIÓ DEL FONDO.
L'objecte d'esta actuació en el Parc Natural del Fondo consistix, a dotar al Centre d'Interpretació, d'energia neta i renovable, per mitjà de la construcció d'una instal·lació fotovoltaica, per a consumir en les pròpies dependències del Centre.
  
COL·LABORACIÓ EN LA CELEBRACIÓ DEL 'DÍA DE L'ARBRE'.
De forma tradicional, la Conselleria ve celebrant tots els anys a finals de gener 'El dia de l'Arbre' en distints municipis de la Comunitat Valenciana; amb la participació dels alumnes d'Ensenyança Primària de les respectives zones. La Comissió Permanent, a proposta de diversos Patrons, va aprovar al seu día que s'establira esta col·laboració amb una aportació màxima per municipi, i en un municipi per província cada any. Els municipis beneficiats per aquesta iniciativa han sigut:
Exercici 2011: Alacant, Sogorb i Agullent.
Exercici 2012: Mutxamel, Sogorb i Simat de la Valldigna.
Exercici 2013: Guardamar del Segura, Altura i Llombai.
Exercici 2014: Biar, Atzeneta del Maestrat i Chulilla.
  
INSTAL·LACIÓ D'ILLES ECOLÒGIQUES EN LA MARJAL DE PENÍSCOLA.
La iniciativa la presenta el patró Diputació de Castelló, i l'objectiu és la instal·lació de punts ecològics (illes ecològiques), per a l'arreplega de distints tipus de residus dins de la Marjal de Peníscola (ecosistema protegit). S'inclou en el pla d'actuació 2012, aprovat pel patronat en la seua reunió d'octubre de 2011.
  
ACTUACIÓ MEDIAMBIENTAL EN EL PARATGE DE LES GRUTES DE SANT JOSEP.
La restauració mediambiental es du a terme en una parcel·la de sòl públic, que presentava un estat d'abandó i degradació que impedia l'accés dels veïns cap a les grutes o el nucli urbá, forçant la seua marxa per la carretera. La iniciativa es realitza en col·laboració amb la Diputació de Castelló, encarregant-se la Fundació exclusivament de la part mediambiental. L'actuació va ser inclosa en el Pla d'Actuació 2012, aprovat pel Patronat en la suea reunió d'octubre de 2011.
  
MILLORA PAISATGÍSTICA EN L'ÀREA RECREATIVA DE LA GENERALITAT DE PORTACOELI (SERRA).
La iniciativa presentada al seu dia pels patrons que representen a la Generalitat, consistia a realitzar treballs en la vegetació de l'àrea recreativa (tractaments selvícoles y desbrossaments), així com la millora i reparació d'aquells elements propis de l'àrea recreativa (paelleros, taules, fonts, etc.), que al llarg del temps patixen deteriorament per tractar-se d'un enclavament dins del Parc Natural de la Serra de Calderona amb una gran afluència de visitants al llarg de l'any. L'actuació va ser inclosa en el Pla d'Actuació 2012 y aprovada pel Patronat en octubre de 2011.
  
EDICIÓ DEL LLIBRE "CONSERVACIÓ I RESTAURACIÓ DE PUNTS D'AIGUA PER A LA BIODIVERSITAT".
Iniciativa aprovada pel Patronat de la Fundació en el Pla d'Actuació 2012. Té com a objectiu divulgar els valors mediambientals que representen els xicotets ecosistemes aquàtics, com són les fonts, basses, brolladors, llacunes i sobretot tolles temporals, en l'àmbit de la Comunitat Valenciana. Ha sigut un eixemple de col·laboració amb la Conselleria de Infraestructures, Territori i Medi Ambient, des de la que es ve executant des de 2005 el projecte LIFE, cofinanciat per la Unió Europea; amb finalitats com la protecció, conservació i restauració de diferents tipus de punts d'aigua, de cap a cap de la Comunitat Valenciana. La venda de l'obra es realitza a través de la llibreria de la Generalitat Valenciana LLIG.
  
ACTUACIÓ MEDIAMBIENTAL EN EL PARATGE NATURAL MUNICIPAL DE "L'ESTANY DE NULES".
Iniciativa presentada pel patró Diputació de Castelló, inclosa en el Pla d'Actuació 2013, i aprovada pel Patronat en la seua reunió de desembre de 2012. La actuació ha consistit a condicionar els elements estructurals de l'Estany de Nules, orientats a millorar l'ús i accessibilitat de persones amb mobilitat reduïda, permetent d'aquesta manera la màxima educació i difusió mediambiental per a tots els visitants.
  
ACTUACIONS EN SENDES I PUNTS D'AIGUA DEL FOREST PÚBLIC DE LA VALL D'UIXÓ.
La iniciativa presentada al seu dia pels patrons que representen a la Generalitat, va ser inclosa en el Pla d'Actuació 2013 i aprovada pel Patronat al desembre de 2012. Les actuacions s'han centrat en la Font de l'Anoueret i la Font de la Cervera, situades ambdós en el Forest Públic de la Vall d'Uixó, actuant-se en els seus respectius entorns. S'han millorat els accesos a les fonts, així com l'abeurador que utilitza la fauna silvestre. D'altra banda s'han col·locat taules per a l'ús dels visitants a la zona recreativa i s'ha millorat la vegetació d'ambdós llocs.
  
PLANTACIÓ EXPERIMENTAL D'ALZINES TOFONERES EN EL "MAS DEL PUIG", FOREST PÚBLIC DE LA DIPUTACIÓ DE CASTELLÓ
La iniciativa presentada pel patró Diputació de Castelló, va ser inclosa en el Pla d'Actuació 2013 i aprovada pel Patronat en desembre de 2012. La actuació ha consistit a dur a terme la plantació d'alzina tofonera en bancals amb sòl apropiat, en una superfície de 2,3 ha, i una vegada realitzades les labors corresponents amb el terreny. No sols ha millorat el paisatge i la fixació del sòl, sinó que d'eixa forma es contribuirá al desenrotllament d'una producció forestal molt valorada en la zona. La parcel·la ha sigut vallada, a fi d'evitar l'atac a la planta per les espècies cinegètiques existents.
  
ESTUDI DEL CREIXEMENT DEL MAJOR BIVALVE DEL MEDITERRANI "LA NACRA" EN LA COSTA DE LA COMUNITAT VALENCIANA.
Esta iniciativa va ser presentada pel patró Universitat Catòlica de València, i es va incloure en el Pla d'Actuació 2013, sent aprovada pel Patronat en desembre de 2012. La investigació duta a terme des de l'institut d'investigació al mig ambient i ciència marina (IMEDMAR), situat a Calp, realitza el treball de camp al llarg de la costa de la Comunitat Valenciana. Es van prendre les mostres necessàries per a poder calcular un model de creixement. L'objectiu últim seria establir estratègies efectives per a contribuir a la seua conservació, ja que aquesta espècie ha sigut inclosa en els catàlegs d'espècies amenaçades.
  
INSTALACIÓ D'UNA SENDA SUBMARINA EN LA "CALA DEL RACÓ" DE CALP.
Iniciativa presentada pel patró Universitat Catòlica de València, que va ser inclosa en el Pla d'Actuació 2013 i aprovada pel Patronat en desembre de 2012. El seu objectiu es divulagar i donar a conéixer la riquesa dels nostres fons marins, el que s'aconseguix facilitant l'accés als panells informatius situats al llarg del recorregut submarí, i mantenint una exposició permanent en l'IMEDMAR.
  
RESTAURACIÓ MEDIAMBIENTAL AMB REPOBLACIÓ AL FOREST PÚBLIC DE CHULILLA.
Iniciativa presentada pels patrons que representen a la Generalitat, que va ser inclosa en el Pla d'Actuació 2013 i aprovada pel Patronat al desembre de 2012. Es tracta d'una actuació mediambiental i paisagística per pal·liar els efectes del devastador incendi de l'estiu de 2012, que va afectar el Forest Públic en les proximitats del Balneari de Chulilla. S'ha realitzat una repoblació amb arbres de rivera en la vora nord del riu Túria, i amb pins halepensis en una superfície de 2,63 ha en el front nord del balneari.
  
ESTUDI EXPERIMENTAL PER A LA INTRODUCCIÓ DE 'LA STEVIA' EN LA PLANA DE CASTELLÓ.
La iniciativa correspon al patró Diputació de Castelló, i el objectiu es la reazlització d'un complet estudi experimental, per a la introdució de la stevia en la Plana de Castelló. Es pretén buscar una alternativa al deteriorament mediambiental i econòmic que té lloc en la dita comarca. Per a la seua execució s'ha realitzat un conveni amb la Comunitat de Regants de Vila-real. Va ser inclosa en el Pla d'Actuació 2013, i aprovada pel Patronat en desembre de 2012.
  
RESTAURACIÓ MEDIAMBIENTAL I PAISATGÍSTICA EN EL FOREST PÚBLIC DE SIMAT DE LA VALLDIGNA.
La iniciativa ha sigut presentada pels patrons que representen a la Generalitat, i va ser inclosa en el Pla d'Actuació 2013. Per a la seua execució es va realitzar un conveni amb l'Ajuntament de Simat de la Valldigna. El objecte de l'actuació ha sigut l'eliminació de fusta cremada, que per l'efecte de les plugues havia començat a caure sobre els cultius i camins, amb elevat risc per a persones i béns; tot això dins de l'àmbit del consorciat de eixe municipi. S'han eliminat importants riscos, i al mateix temps s'ha ajudat a la regeneració del forest i a la restauración paisagística de la zona.
  
ACTUACIONS MEDIAMBIENTALS EN EL PARATGE NATURAL MUNICIPAL DE LLAURÍ.
La iniciativa ha sigut presentada pels patrons que representen a la Generalitat, va ser inclosa en el Pla d'Actuació 2014, i aprovada en desembre de 2013 pel Patronat. La actuació ha sigut executada per mitjà d'un conveni amb l'Ajuntament de Llaurí (València), i ha consistit en l'establiment d'un punt d'observació de flora i fauna, i la millora dels itineraris d'accés al centre d'observació.